Učebný odbor: 

   6445 2 00

kuchár, kuchárka

Dĺžka prípravy: 

   3 roky

Charakteristika odboru:  

Štúdium končí záverečnou skúškou. Dokladom o dosiahnutom vzdelaní je výučný list.
Absolvent je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.
Absolvent po treťom roku ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 3 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže byť zaradený ako kuchár v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
Absolvent učebného odboru spĺňa tieto požiadavky
V oblasti odborného  vzdelania má:
- základné ekonomické a právne vedomosti nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania
- poznatky o surovinách, nápojoch a technológii ich výroby, prezentácie a predaja
- poznatky o zásadách organizácie prevádzky
- poznatky o zásadách uplatňovania gastronomických pravidiel
- schopnosť ovládať predpisy o HACCP, o preberaní a výdaji tovaru, o reklamácii a hospodárení so zvereným majetkom
- schopnosť ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické,   protiepidemiologické a protipožiarne pravidlá v spoločnom stravovaní
- schopnosť sledovať vývoj nových výrobkov a technológií
- poznatky o receptúrach a technologických postupoch bežných a náročných jedál
- poznatky o zásadách dietetiky, alternatívne spôsoby stravovania a osobitosti detskej výživy
- poznatky o základoch stolovania a s tým súvisiace práce
- poznatky o gastronomických pravidlách a zásadách zostavovania jedálnych a nápojových lístkov
- schopnosť ovládať zásady komunikácie a správania sa v kontakte s hosťom
- kultivované spoločenské správanie
- schopnosť ovládať základné zmyslové skúšky akosti a dodržiava doby spotreby potravín a nápojov
- poznatky o zásadách spotrebiteľskej výchovy a ochrany spotrebiteľa
Absolvent vie po 3. roku prípravy:
- vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov
- používať pracovné stroje, zariadenie a ostatný inventár
- vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov
- deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat, zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov
- používať polotovary
- techniku expedície a estetickú úpravu jedál
- uchovávať pokrmy vo vodnom kúpeli, v pare, v suchom teple a v chladnom priestore
- prijímať a registrovať objednávky jedál a nápojov a účtovať ich
Absolvent sa vyznačuje:
- čestnosťou, zodpovednosťou a etikou správania sa voči zákazníkom a svojim spolupracovníkom
- schopnosťou pracovať v tíme
- primeranou odbornou komunikatívnosťou
- schopnosťou vhodným spôsobom prijímať a odovzdávať svoje skúsenosti
- dôslednosťou a schopnosťou zachovávať diskrétnosť v pracovných vzťahoch
- zodpovednosťou za zverený majetok
- schopnosťou dodržiavať zásady správnej životosprávy, osobnej hygieny a starostlivosti o zdravie

Učebný plán

Kategória a názvy vyučovacích predmetov Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

Spolu

1.r. 2.r. 3.r.
Celkový počet vyučovacích hodín 32 34 34,5

100,5

Všeobecnovzdelávacie predmety 14 11 8 33
slovenský jazyk a literatúra 2 2 2 6
cudzí jazyk 2 2 2 6
občianska náuka 1 1 1 3
dejepis 1 1 - 2
etická/náboženská výchova 1 1 - 2
ekológia 1 - - 1
matematika 2 1 1 4
chémia 1 - - 1
informatika 1 1 - 2
telesná výchova 2 2 2 6
Odborné predmety 18 22 24,5 64,5
ekonomika - 1 2 3
hospodárske výpočty - - 1 1
spoločenská komunikácia - 1 - 1
potraviny a výživa 1 2 1 4
technológia 2 2 2 6
stolovanie - 1 1 2
odborný výcvik 15 15 17.5 47.5
Voliteľné vyučovacie predmety 0 1 2 3
administratíva a korešpondencia - - 2 2
cvičenia z technológie a stolovania - 1 - 1
právna náuka - 1 - 1
aplikovaná chémia - 1 - 1
etika podnikania - 1 - 1
výchova k podnikaniu - - 2 2
regionálna gastronómia - - 1 1
úvod do sveta práce - - 1 1
odpadové hospodárstvo - 1 - 1
zariadenia závodov - 1 - 1
Nepovinné vyučovacie predmety 1-3 1-3 1-3 3-9
športové hry  
konverzácia v cudzom jazyku  
cvičenia z matematiky  
manažment osobných financií  

Organizácia odborného výcviku:

   Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

Učebný odbor pripravuje absolventov na výkon povolania kuchár, ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania

ciara.gif (611 bytes)