Učebný odbor: 

   2964  2

cukrár, cukrárka

Zameranie: 

--------------

           ---------------

Dĺžka prípravy: 

   3 roky

Charakteristika odboru:  

Štúdium končí záverečnou skúškou. Dokladom o dosiahnutom vzdelaní je výučný list.
Absolvent je pripravený na uplatnenie v zodpovedajúcich pracovných profesiách, má vedomosti, zručnosti a kompetencie zamerané na:
- potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu schopnosť v ústnom apísomnom prejave
- znalosť slovenskej a najznámejšej svcetovej literatúry
- znalosť cudzieho jazyka, ktorá mu umožní vykonávať svoju profesiu a komunikovať s cudzincami
- znalosť základného učiva stredoškolskej matematiky a informatiky a vie ich aplikovať v odborných predmetoch a praxi
- znalosť základných pojmov psychológie, sociológie, medziľudskej komunikácie a vývoja ľudskej spoločnosti a spoločenskej výroby
- znalosť základov ekologických zákonitostí v prostredí a integrácie človeka a prostredia
Absolvent učebného odboru pozná:
- základné suroviny, materiály a pomocné látky používané vo výrobnom procese
- základné druhy cukrárskych výrobkov a ich výživovú hodnotu
- špeciálne cukrárske výrobky, zmrzliny, mrazené krémy a reštauračné múčniky
- technologické postupy výroby
- príslušné normy platné pri výrobe a kontrole cukrárskych výrobkov
- funkciu a konštrukciu cukrárskych poloautomatických i automatických strojov a zariadení
- kvalitu výrobkov, ich chyby a spôsob odstránenia týchto chýb
- hygienu a sanitáciu cukrárskej prevádzky v zmysle potravinového kódexu
- prácu s počítačovou technikou a jej uplatnenie v riadení technologických procesov
- základné pojmy a vzťahy z ekonomiky podniku so zameraním na racionalizáciu, efektívnosť a hospodárnosť vo využívaní zdrojov
- metódy plánovania, riadenia a ekonomiky práce
- základné typy a metódy kontroly a zabezpečovanie kvality vo výrobnom procese
- zásady tvorby a ochrany životného prostredia vo vzťahu k odboru činnosti
- zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci, protipožiarnej ochrany, starostlivosti o kultúru práce a životného prostredia
- všeobecné princípy a zákonitosti chémie a jej aplikáciu v odbore
Absolvent učebného odboru vie:
- pripraviť suroviny na výrobu podľa noriem
- zhotoviť cestá, hmoty, náplne, polevy, ozdoby a finálne výrobky
- uplatniť fantáziu, tvorivosť, estetické cítenie pri príprave výrobkov
- obsluhovať technologické strojné zariadenia
- kontrolovať a usmerniť výrobný proces
- viesť základnú výrobnú dokumentáciu
- uplatňovať moderné technologické postupy a prvky vo výrobe
- skladovať a expedovať hotové prvky
- aplikovať zásady správnej výrobnej praxe

Učebný plán

Kategória a názvy vyučovacích predmetov Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

Spolu

1.r. 2.r. 3.r.
Celkový počet vyučovacích hodín 34 34 35

103

1. Povinné vyučovacie predmety  
A. Všeobecnovzdelávacie predmety 10/4 10/5 7/3 27/12
slovenský jazyk a literatúra 1 2 2 5
cudzí jazyk 1/1 2/2 2/2 5/5
občianska náuka 1 1 1 3
dejepis 1 1 - 2
etická/náboženská výchova 1/1 1/1 - 2/2
matematika 2 1 1 4
telesná výchova 1/1 1/1 1/1 3/3
informatika 1/1 1/1 - 2/2
ekológia 1 - - 1
B. Odborné predmety 23 22 26 71
ekonomika - - 2 2
chémia 2 1 0.5 3.5
suroviny 2 1 1 4
odborné kreslenie 1 1 - 2
technológia 2 3 4 9
stroje a zariadenia 1 1 1 3
odborný výcvik 15 15 17.5 47.5
2. Voliteľné vyučovacie predmety 1 2 2 5
špeciálne cukrárske techniky       1-4
laboratórne cvičenia       1-4
hygiena potravín       1-4
cvičenia z modelovania       1-4
cvičenia z modelovania karamelu a griláže       1-2
seminár z chémie       1-4
úvod do sveta práce       1
odpadové hospodárstvo       1-2
potraviny a výživa       1-4
aplikovaná informatika       1-2
cvičenia z matematiky       1-2
konverzácia v cudzom jazyku       1-4
3. Nepovinné vyučovacie predmety  
cvičenia z informatiky  
športové hry  
aplikovaná ekonómia  
manažment osobných financií  
výchova k manželstvu a rodičovstvu  

Organizácia odborného výcviku:

     Odborný výcvik je vykonávaný vo všetkých ročníkoch štúdia na špecializovaných pracoviskách cukrárenskej výroby. Školské pracovisko praktického vyučovania je priamo v areále školy. Časť žiakov vykonáva odborný výcvik v cukrárskych výrobniach súkromného sektoru pod odborným vedením skúsených inštruktorov a majstrov odborného výcviku.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

    Ako kvalifikovaní pracovníci cukrárskych prevádzok v štátnom aj súkromnom sektore. Možnosť samostatného podnikania.

ciara.gif (611 bytes)