Učebný odbor: |
2964 2 |
cukrár, cukrárka |
Zameranie: |
-------------- |
--------------- |
Dĺžka prípravy: |
3 roky |
|
Charakteristika odboru: |
Štúdium končí
záverečnou skúškou. Dokladom o dosiahnutom vzdelaní je výučný list. |
|
|---|---|---|
Učebný plán
| Kategória a názvy vyučovacích predmetov | Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku | Spolu |
||
| 1.r. | 2.r. | 3.r. | ||
| Celkový počet vyučovacích hodín | 34 | 34 | 35 | 103 |
| 1. Povinné vyučovacie predmety | ||||
| A. Všeobecnovzdelávacie predmety | 10/4 | 10/5 | 7/3 | 27/12 |
| slovenský jazyk a literatúra | 1 | 2 | 2 | 5 |
| cudzí jazyk | 1/1 | 2/2 | 2/2 | 5/5 |
| občianska náuka | 1 | 1 | 1 | 3 |
| dejepis | 1 | 1 | - | 2 |
| etická/náboženská výchova | 1/1 | 1/1 | - | 2/2 |
| matematika | 2 | 1 | 1 | 4 |
| telesná výchova | 1/1 | 1/1 | 1/1 | 3/3 |
| informatika | 1/1 | 1/1 | - | 2/2 |
| ekológia | 1 | - | - | 1 |
| B. Odborné predmety | 23 | 22 | 26 | 71 |
| ekonomika | - | - | 2 | 2 |
| chémia | 2 | 1 | 0.5 | 3.5 |
| suroviny | 2 | 1 | 1 | 4 |
| odborné kreslenie | 1 | 1 | - | 2 |
| technológia | 2 | 3 | 4 | 9 |
| stroje a zariadenia | 1 | 1 | 1 | 3 |
| odborný výcvik | 15 | 15 | 17.5 | 47.5 |
| 2. Voliteľné vyučovacie predmety | 1 | 2 | 2 | 5 |
| špeciálne cukrárske techniky | 1-4 | |||
| laboratórne cvičenia | 1-4 | |||
| hygiena potravín | 1-4 | |||
| cvičenia z modelovania | 1-4 | |||
| cvičenia z modelovania karamelu a griláže | 1-2 | |||
| seminár z chémie | 1-4 | |||
| úvod do sveta práce | 1 | |||
| odpadové hospodárstvo | 1-2 | |||
| potraviny a výživa | 1-4 | |||
| aplikovaná informatika | 1-2 | |||
| cvičenia z matematiky | 1-2 | |||
| konverzácia v cudzom jazyku | 1-4 | |||
| 3. Nepovinné vyučovacie predmety | ||||
| cvičenia z informatiky | ||||
| športové hry | ||||
| aplikovaná ekonómia | ||||
| manažment osobných financií | ||||
| výchova k manželstvu a rodičovstvu | ||||
Organizácia odborného výcviku:
Odborný výcvik je vykonávaný vo všetkých ročníkoch štúdia na špecializovaných pracoviskách cukrárenskej výroby. Školské pracovisko praktického vyučovania je priamo v areále školy. Časť žiakov vykonáva odborný výcvik v cukrárskych výrobniach súkromného sektoru pod odborným vedením skúsených inštruktorov a majstrov odborného výcviku.
Uplatnenie po ukončení štúdia:
Ako kvalifikovaní pracovníci cukrárskych prevádzok v štátnom aj súkromnom sektore. Možnosť samostatného podnikania.