Učebný odbor: 

   6444 2 00

čašník, servírka

Dĺžka prípravy: 

   3 roky

Charakteristika odboru:  

Štúdium končí záverečnou skúškou. Dokladom o dosiahnutom vzdelaní je výučný list.
Absolvent je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník.
Absolvent po 3. roku ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent po 3 rokoch prípravy podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka - servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania.  Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
Absolvent učebného odboru spĺňa tieto požiadavky
V oblasti odborného  vzdelania má:
- základné ekonomické a právne vedomosti nevyhnutné pre výkon činnosti v prevádzke spoločného stravovania
- poznatky o potravinách, nápojoch a technológii ich výroby, prezentácii a predaji
- poznatky o zásadách organizácie prevádzky
- poznatky o zásadách  gastronomických pravidiel a zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov
- poznatky o charakteristike a technologických postupoch bežných a pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, ako aj teplých a studených múčnikov a teplých nápojov
- poznatky o organizácii práce vo výrobnom, odbytovom a ubytovacom stredisku
- poznatky o pravidlách techniky obsluhy
- poznatky o zariadeniach a vybavení odbytových stredísk
- poznatky o základoch stolovania a s tým súvisiace práce
- vedomosti o zásadách bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hygienické,   protiepidemiologické a protipožiarne pravidlá v spoločnom stravovaní
- poznatky o zásadach spoločenskej komunikácie
- poznatky o zásadách spotrebiteľskej výchovy a ochrany spotrebiteľa
Absolvent vie po 3. roku prípravy:
- vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov
- pracovať s predpismi o HACCP, o preberaní a výdaji tovaru, o reklamácii a hospodárení so zvereným majetkom a hmotnej zodpovednosti
- prakticky používať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a hygienické a protiepidemiologické pravidlá
- sa orientovať v novo vyvinutých výrobkoch a technológiách
- prijímať objednávky, registruje objednávky, vie podávať informácie o jedlách a nápojoch
- pracovať s registračnou pokladnicou, injasovať, robiť vyúčtovanie
- prakticky používať zásady komunikácie a správania sa v kontakte s hosťom v jednom cudzom jazyku, ovláda zostavovať jedálne a nápojové lístky, ovláda gastronomické pravidlá
- prakticky používať techniku podávania jedál a nápojov, pripraviť základné druhy miešaných nápojov
- obsluhovať pri osobitných druhoch slávnostného stolovania
- dokončovať pokrmy pred zrakom hosťa
Absolvent sa vyznačuje:
- čestnosťou, zodpovednosťou a etikou správania sa voči zákazníkom a svojim spolupracovníkom
- schopnosťou pracovať v tíme
- primeranou odbornou komunikatívnosťou
- schopnosťou vhodným spôsobom prijímať a odovzdávať svoje skúsenosti
- dôslednosťou a schopnosťou zachovávať diskrétnosť v pracovných vzťahoch
- zodpovednosťou za zverený majetok
- schopnosťou dodržiavať zásady správnej životosprávy, osobnej hygieny a starostlivosti o zdravie

Učebný plán

Kategória a názvy vyučovacích predmetov Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

Spolu

1.r. 2.r. 3.r.
Celkový počet vyučovacích hodín 32 34 34,5

100,5

Všeobecnovzdelávacie predmety 14 11 8 33
slovenský jazyk a literatúra 2 2 2 6
cudzí jazyk 2 2 2 6
občianska náuka 1 1 1 3
dejepis 1 1 - 2
etická/náboženská výchova 1 1 - 2
ekológia 1 - - 1
matematika 2 1 1 4
chémia 1 - - 1
informatika 1 1 - 2
telesná výchova 2 2 2 6
Odborné predmety 18 22 24,5 64,5
ekonomika - 1 2 3
hospodárske výpočty - - 1 1
spoločenská komunikácia - 1 - 1
potraviny a výživa 1 2 1 4
technológia - 1 1 2
stolovanie 2 2 2 6
odborný výcvik 15 15 17.5 47.5
Voliteľné vyučovacie predmety 0 1 2 3
administratíva a korešpondencia - - 2 2
cvičenia z technológie a stolovania - 1 - 1
právna náuka - 1 - 1
aplikovaná chémia - 1 - 1
etika podnikania - 1 - 1
výchova k podnikaniu - - 2 2
regionálna gastronómia - - 1 1
úvod do sveta práce - - 1 1
zariadenia závodov - 1 - 1
Nepovinné vyučovacie predmety 1-3 1-3 1-3 3-9
športové hry  
konverzácia v cudzom jazyku  
cvičenia z matematiky  
manažment osobných financií  

Organizácia odborného výcviku:

   Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v praxi ako čašníci, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia.

ciara.gif (611 bytes)