Študijný odbor: |
6445 4 00 |
kuchár, kuchárka |
Zameranie: |
---------- |
------------------ |
Dĺžka prípravy: |
4 roky |
|
Charakteristika odboru: |
Štúdium
končí maturitnou skúškou. Tento odbor poskytuje úplné stredné vzdelanie. Absolvent
je kvalifikovaný odborník, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného
stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach
spoločného stravovania a ako samostatne činná osoba. Absolvent ovláda práce spojené
so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby,
zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy
bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri
práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom.
Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže byť zaradený ako kuchár v
reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako
živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent je kvalifikovaný odborník a spĺňa
podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania. |
---|
Učebný plán
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||||
1. | 2. | 3. | 4. | Spolu | |
Všeobecnovzdelávacie predmety | 16 | 12 | 10 | 10 | 48 |
slovenský jazyk a literatúra | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
občianska náuka | - | 1 | 1 | 1 | 3 |
dejepis | 2 | - | - | - | 2 |
etická výchova/náboženská výchova | 1 | 1 | - | - | 2 |
základy ekológie | 1 | - | - | - | 1 |
matematika | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
chémia | 2 | - | - | - | 2 |
informatika | 1 | 1 | - | - | 2 |
telesná výchova | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
Odborné predmety | 14 | 21 | 22 | 16 | 73 |
ekonomika | 1 | 2 | 2 | 2 | 7 |
účtovníctvo | - | - | 2 | 2 | 4 |
sociálna komunikácia | 1 | - | - | - | 1 |
administratíva a korešpondencia | 1 | 1 | - | - | 2 |
potraviny a výživa | 2 | 2 | 1 | 2 | 7 |
technológia | 3 | 3 | 2 | 2 | 10 |
technika obsluhy | - | 1 | 1 | 1 | 3 |
odborný výcvik | 6 | 12 | 14 | 7 | 39 |
Voliteľné predmety | |||||
odpadové hospodárstvo | 1 | ||||
ekonomické cvičenia v cvičnej firme | 2 | ||||
konverzácia v cudzom jazyku | KRJ-1 | KRJ-1 | 2 | ||
cudzí jazyk II | RUJ-2 | RUJ-1 | RUJ-1 | 4 | |
cvičenia z technológie | 1 | ||||
právna náuka | 1 | ||||
aplikovaná chémia | 1 | ||||
etika podnikania | 1 | ||||
výchova k podnikaniu | 2 | ||||
regionálna gastronómia | 1 | 1 | |||
úvod do sveta práce | 1 | ||||
cestovný ruch | 1 | ||||
Rozširujúce hodiny | 3 | 1 | 2 | 8 | 14 |
Spolu | 33 | 34 | 34 | 34 | 135 |
Nepovinné predmety | |||||
športové hry | |||||
konverzácia v cudzom jazyku | |||||
cvičenia z matematiky | |||||
manažment osobných financií |
Organizácia odborného výcviku:
Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.
Uplatnenie po ukončení štúdia:
Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkciách prevádzkového charakteru, ako kuchári, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia. Absolventi majú možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.