Študijný odbor: 

   6445 4 00

kuchár, kuchárka

Zameranie: 

   ----------

------------------

Dĺžka prípravy: 

   4 roky

Charakteristika odboru:  

Štúdium končí maturitnou skúškou. Tento odbor poskytuje úplné stredné vzdelanie. Absolvent je kvalifikovaný odborník, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako samostatne činná osoba. Absolvent ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže byť zaradený ako kuchár v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent je kvalifikovaný odborník a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
Absolvent má:
- základné ekonomické a právne vedomosti nevyhnutné pre výkon činností v prevádzke spoločného stravovania
- poznatky o surovinách, nápojoch a technológii ich výroby, prezentácie a predaja
- poznatky o zásadach organizácie prevádzky
- poznatky o zásadach uplatňovania gastronomických pravidiel
- schopnosť ovládať predpisy o HACCP, o preberaní a výdaji tovaru, o reklamácii a hospodárení so zvereným majetkom
- schopnosť ovládať zásady bezp. a  ochrany zdravia pri práci, hygienické, protiepidemiologické a protipožiarne pravidlá v spol. stravovaní
- schopnosť sledovať vývoj nových výrobkov a technológií
- poznatky o receptúrach a technologických postupoch bežných a náročných jedál
- poznatky o zásadách dietetiky, alternatívne spôsoby stravovania a osobitosti detskej výživy
- poznatky o základoch obsluhy a stým súvisiace práce
- poznatky o gastronomických pravidlách a zásadách zostavovania jedálnych a nápojových lístkov
- schopnosť ovládať zásady komunikácie a správania sa v kontakte s hosťom
- kultivované spoločenské správanie
- schopnosť ovládať základné zmyslové skúšky akosti a dodržiavania doby spotreby potravín a nápojov
- poznatky o zásadách spotrtebiteľskej výchovy a ochrany spotrebiteľa
Absolvent vie:
- vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov
- používať pracovné stroje, zariadenie a ostatný inventár
- vypracovať kalkulácie jedál a nápojov
- deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat, zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov
- pripravovať pokrmy teplej a studenej kuchyne podľa receptúr
- používať polotovary
- techniku expedície a estetickú úpravu jedál
- uchovávať pokrmy vo vodnom kúpeli, v pare, v suchom teple a v chladnom priestore
- prijímať a registrovať objednávky jedál a nápojov a účtovať ich
- pracovať s predpismi o HACCP, s predpismi o preberaní a výdaji tovaru, o reklamácii, hospodárení so zvereným majetkom a hmotnej zodp.
- prakticky používať zásady bezpečnosti a ochrany zdravbia pri práci a hygienické a protiepidemiologické pravidlá
- orientovať sa v novo vyvinutých výrobkoch a technológiách
Absolvent sa vyznačuje:
- čestnosťou a zodpovednosťou a etikou správania sa voči zákazníkom a svojim spolupracovníkom
- schopnosťou pracovať v tíme
- primeranou odbornou komunikatívnosťou
- schopnosťou vhodným spôsobom prijímať a odovzdávať svoje skúsenosti
- dôslednosťou a schopnosťou zachovávať diskrétnosť v pracovných vzťahoch
- zodpovednosťou za zverený majetok
- shopnosťou dodržiavať zásady správnej životosprávy, osobnej hygieny a starostlivosti o zdravie

Učebný plán

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1. 2. 3. 4. Spolu
Všeobecnovzdelávacie predmety 16 12 10 10 48
slovenský jazyk a literatúra 2 2 2 2 8
cudzí jazyk 3 3 3 3 12
občianska náuka - 1 1 1 3
dejepis 2 - - - 2
etická výchova/náboženská výchova 1 1 - - 2
základy ekológie 1 - - - 1
matematika 2 2 2 2 8
chémia 2 - - - 2
informatika 1 1 - - 2
telesná výchova 2 2 2 2 8
Odborné predmety 14 21 22 16 73
ekonomika 1 2 2 2 7
účtovníctvo - - 2 2 4
sociálna komunikácia 1 - - - 1
administratíva a korešpondencia 1 1 - - 2
potraviny a výživa 2 2 1 2 7
technológia 3 3 2 2 10
technika obsluhy - 1 1 1 3
odborný výcvik 6 12 14 7 39
Voliteľné predmety  
odpadové hospodárstvo         1
ekonomické cvičenia v cvičnej firme         2
konverzácia v cudzom jazyku     KRJ-1 KRJ-1 2
cudzí jazyk II RUJ-2 RUJ-1 RUJ-1   4
cvičenia z technológie         1
právna náuka         1
aplikovaná chémia         1
etika podnikania         1
výchova k podnikaniu         2
regionálna gastronómia 1       1
úvod do sveta práce         1
cestovný ruch         1
Rozširujúce hodiny 3 1 2 8 14
Spolu 33 34 34 34 135
Nepovinné predmety  
športové hry          
konverzácia v cudzom jazyku          
cvičenia z matematiky          
manažment osobných financií          

Organizácia odborného výcviku:

     Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

     Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkciách prevádzkového charakteru, ako kuchári, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia. Absolventi majú možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

ciara.gif (611 bytes)