Študijný odbor: |
6445 4 00 |
kuchár, kuchárka |
Zameranie: |
---------- |
------------------ |
Dĺžka prípravy: |
4 roky |
|
Charakteristika odboru: |
Štúdium
končí maturitnou skúškou. Tento odbor poskytuje úplné stredné vzdelanie. Absolvent
je kvalifikovaný odborník, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného
stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach
spoločného stravovania a ako samostatne činná osoba. Absolvent ovláda práce spojené
so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby,
zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy
bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri
práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom.
Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže byť zaradený ako kuchár v
reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako
živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent je kvalifikovaný odborník a spĺňa
podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania. |
|
|---|---|---|
Učebný plán
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||||
| 1. | 2. | 3. | 4. | Spolu | |
| Všeobecnovzdelávacie predmety | 16 | 12 | 10 | 10 | 48 |
| slovenský jazyk a literatúra | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
| cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
| občianska náuka | - | 1 | 1 | 1 | 3 |
| dejepis | 2 | - | - | - | 2 |
| etická výchova/náboženská výchova | 1 | 1 | - | - | 2 |
| základy ekológie | 1 | - | - | - | 1 |
| matematika | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
| chémia | 2 | - | - | - | 2 |
| informatika | 1 | 1 | - | - | 2 |
| telesná výchova | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
| Odborné predmety | 14 | 21 | 22 | 16 | 73 |
| ekonomika | 1 | 2 | 2 | 2 | 7 |
| účtovníctvo | - | - | 2 | 2 | 4 |
| sociálna komunikácia | 1 | - | - | - | 1 |
| administratíva a korešpondencia | 1 | 1 | - | - | 2 |
| potraviny a výživa | 2 | 2 | 1 | 2 | 7 |
| technológia | 3 | 3 | 2 | 2 | 10 |
| technika obsluhy | - | 1 | 1 | 1 | 3 |
| odborný výcvik | 6 | 12 | 14 | 7 | 39 |
| Voliteľné predmety | |||||
| odpadové hospodárstvo | 1 | ||||
| ekonomické cvičenia v cvičnej firme | 2 | ||||
| konverzácia v cudzom jazyku | KRJ-1 | KRJ-1 | 2 | ||
| cudzí jazyk II | RUJ-2 | RUJ-1 | RUJ-1 | 4 | |
| cvičenia z technológie | 1 | ||||
| právna náuka | 1 | ||||
| aplikovaná chémia | 1 | ||||
| etika podnikania | 1 | ||||
| výchova k podnikaniu | 2 | ||||
| regionálna gastronómia | 1 | 1 | |||
| úvod do sveta práce | 1 | ||||
| cestovný ruch | 1 | ||||
| Rozširujúce hodiny | 3 | 1 | 2 | 8 | 14 |
| Spolu | 33 | 34 | 34 | 34 | 135 |
| Nepovinné predmety | |||||
| športové hry | |||||
| konverzácia v cudzom jazyku | |||||
| cvičenia z matematiky | |||||
| manažment osobných financií | |||||
Organizácia odborného výcviku:
Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.
Uplatnenie po ukončení štúdia:
Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkciách prevádzkového charakteru, ako kuchári, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia. Absolventi majú možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.