Študijný odbor: |
6444 4 00 |
čašník, servírka |
Zameranie: |
---------- |
------------------ |
Dĺžka prípravy: |
4 roky |
|
Charakteristika odboru: |
Štúdium končí maturitnou skúškou. Tento odbor poskytuje úplné stredné vzdelanie a odbornú prípravu na výkon obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkcií prevádzkového charakteru. Absolventi sa naučia obsluhovať zákazníkov pri stolovaní, ovládajú náročný spôsob servírovania jedál a nápojov, dokončovanie a dochucovanie jedál pred hosťom, prípravu nápojov, usporiadanie hostín, prípravu tabulí na slávnostné príležitosti, obsluhu zariadení na úseku obsluhy, ich udržiavanie a ošetrovanie, obsluhu zariadení pre pivničné hospodárstvo. Dokážu viesť administratívu a plánovanie v zariadeniach spoločného stravovania. Vzťah k práci sa u absolventov prejavuje uvedomelou pracovnou disciplínou, svedomitosťou, zodpovednosťou a samostatnosťou pri plnení pracovných úloh, tvorivým prístupom k práci, túžbou po ďalšom vzdelávaní a kladným vzťahom k rozličným formám spoločensky prospešnej činnosti. Absolvent je čestný, pravdovravný, disciplinovaný, obetavý, zásadový a vie sa slušne správať. Má schopnosť tvorivo a samostatne myslieť a pohotovo sa rozhodovať, aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne riešiť úlohy na pracovisku, prípadne organizovať a riadiť činnosť svojich spolupracovníkov. Má primerané sebavedomie, ktoré sa zakladá na priebežnom sebahodnotení. Je ochotný prijímať kritiku svojho konania a má schopnosť konštruktívne a vecne kritizovať nedostatky. Absolvent má zmysel pre krásu, správne predstavy o vkusnom obliekaní a bývaní. Absolvent ovláda aspoň jeden cudzí jazyk, vie sa pohotovo a jazykovo správne dorozumieť v ústnej profesijnej komunikatívnej situácii. Má prehľad o vedecko-technickom rozvoji so zretreľom na zvolené povolanie. Ovláda prácu s počítačom. Pozná pravidlá správnej životosprávy, osobnej hygieny, starostlivosti o zdravie. Ovláda prípravu a upratovanie pracoviska, prípravu stolovania, prijímanie jednoduchých a zložitých objednávok, podávanie informácii o jedlách a nápojoch, jednoduchú a zložitú(slávnostnú) obsluhu vrátane podávania na striebre, účtovanie na kontrolnej pokladnici, inkasovanie tŕžieb a vyúčtovanie. Vie zostavovať jedálne lístky, čapovať a ošetrovať nápoje, pripravovať miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr. Je oboznámený s technológiou prípravy jedál, vie pripraviť jednoduche jedlá a ovláda dokončovanie jedál pred hosťom. Pozná zásady správneho uskladňovania a ošetrovania potravín. Vie správne komunikovať s hosťom, kultivovane spoločensky sa správať a dodržiavať osobnú a spoločenskú hygienu. Ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, písanie na stroji a zásady bezpečnosti a hygieny pri práci. Ovláda obsluhu technického vybavenia pracoviska a jeho ošetrovanie a odstraňovanie bežných porúch. Pozná prípravu šalátov, minútok, múčnikov a špeciálnych nápojov pre osobitné príležitosti. |
---|
Učebný plán
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||||
1. | 2. | 3. | 4. | Spolu | |
Všeobecnovzdelávacie predmety | 16 | 12 | 10 | 10 | 48 |
slovenský jazyk a literatúra | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
občianska náuka | - | 1 | 1 | 1 | 3 |
dejepis | 2 | - | - | - | 2 |
etická výchova/náboženská výchova | 1 | 1 | - | - | 2 |
základy ekológie | 1 | - | - | - | 1 |
matematika | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
chémia | 2 | - | - | - | 2 |
informatika | 1 | 1 | - | - | 2 |
telesná výchova | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 |
Odborné predmety | 13 | 21 | 22 | 15 | 71 |
ekonomika | 1 | 2 | 2 | 2 | 7 |
účtovníctvo | - | - | 2 | 2 | 4 |
sociálna komunikácia | 1 | - | - | - | 1 |
administratíva a korešpondencia | 1 | 1 | - | - | 2 |
potraviny a výživa | 1 | 2 | 1 | 1 | 5 |
technológia | - | 1 | 1 | 1 | 3 |
technika obsluhy | 3 | 3 | 2 | 2 | 10 |
odborný výcvik | 6 | 12 | 14 | 7 | 39 |
Voliteľné predmety | |||||
odpadové hospodárstvo | 1 | ||||
ekonomické cvičenia v cvičnej firme | 1 | ||||
konverzácia v cudzom jazyku | 2 | ||||
cvičenia z techniky obsluhy | 1 | ||||
právna náuka | 1 | ||||
aplikovaná chémia | 1 | ||||
etika podnikania | 1 | ||||
výchova k podnikaniu | 2 | ||||
regionálna gastronómia | 1 | ||||
úvod do sveta práce | 1 | ||||
cestovný ruch | 1 | ||||
Rozširujúce hodiny | 4 | 1 | 2 | 9 | 16 |
Spolu | 33 | 34 | 34 | 34 | 135 |
Nepovinné predmety | |||||
športové hry | |||||
konverzácia v cudzom jazyku | |||||
cvičenia z matematiky | |||||
manažment osobných financií |
Organizácia odborného výcviku:
Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.
Uplatnenie po ukončení štúdia:
Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkciách prevádzkového charakteru, ako čašníci, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach, v organizáciach spoločného stravovania. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia. Absolventi majú možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.