Študijný odbor: 

   6444 4 00

čašník, servírka

Zameranie: 

   ----------

------------------

Dĺžka prípravy: 

   4 roky

Charakteristika odboru:  

Štúdium končí maturitnou skúškou. Tento odbor poskytuje úplné stredné vzdelanie a odbornú prípravu na výkon obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkcií prevádzkového charakteru. Absolventi sa naučia obsluhovať zákazníkov pri stolovaní, ovládajú náročný spôsob servírovania jedál a nápojov, dokončovanie a dochucovanie jedál pred hosťom, prípravu nápojov, usporiadanie hostín, prípravu tabulí na slávnostné príležitosti, obsluhu zariadení na úseku obsluhy, ich udržiavanie a ošetrovanie, obsluhu zariadení pre pivničné hospodárstvo. Dokážu viesť administratívu a plánovanie v zariadeniach spoločného stravovania. Vzťah k práci sa u absolventov prejavuje uvedomelou pracovnou disciplínou, svedomitosťou, zodpovednosťou a samostatnosťou pri plnení pracovných úloh, tvorivým prístupom k práci, túžbou po ďalšom vzdelávaní a kladným vzťahom k rozličným formám spoločensky prospešnej činnosti. Absolvent je čestný, pravdovravný, disciplinovaný, obetavý, zásadový a vie sa slušne správať. Má schopnosť tvorivo a samostatne myslieť a pohotovo sa rozhodovať, aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne riešiť úlohy na pracovisku, prípadne organizovať a riadiť činnosť svojich spolupracovníkov. Má primerané sebavedomie, ktoré sa zakladá na priebežnom sebahodnotení. Je ochotný prijímať kritiku svojho konania a má schopnosť konštruktívne a vecne kritizovať nedostatky. Absolvent má zmysel pre krásu, správne predstavy o vkusnom obliekaní a bývaní. Absolvent ovláda aspoň jeden cudzí jazyk, vie sa pohotovo a jazykovo správne dorozumieť v ústnej profesijnej komunikatívnej situácii. Má prehľad o vedecko-technickom rozvoji so zretreľom na zvolené povolanie. Ovláda prácu s počítačom. Pozná pravidlá správnej životosprávy, osobnej hygieny, starostlivosti o zdravie. Ovláda prípravu a upratovanie pracoviska, prípravu stolovania, prijímanie jednoduchých a zložitých objednávok, podávanie informácii o jedlách a nápojoch, jednoduchú a zložitú(slávnostnú) obsluhu vrátane podávania na striebre, účtovanie na kontrolnej pokladnici, inkasovanie tŕžieb a vyúčtovanie. Vie zostavovať jedálne lístky, čapovať a ošetrovať nápoje, pripravovať miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr. Je oboznámený s technológiou prípravy jedál, vie pripraviť jednoduche jedlá a ovláda dokončovanie jedál pred hosťom. Pozná zásady správneho uskladňovania  a ošetrovania potravín. Vie správne komunikovať s hosťom, kultivovane spoločensky sa správať a dodržiavať osobnú a spoločenskú hygienu. Ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, písanie na stroji a zásady bezpečnosti a hygieny pri práci. Ovláda obsluhu technického vybavenia pracoviska a jeho ošetrovanie a odstraňovanie bežných porúch. Pozná prípravu šalátov, minútok, múčnikov a špeciálnych nápojov pre osobitné príležitosti.

Učebný plán

Kategórie a názvy vyučovacích predmetov

Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku

1. 2. 3. 4. Spolu
Všeobecnovzdelávacie predmety 16 12 10 10 48
slovenský jazyk a literatúra 2 2 2 2 8
cudzí jazyk 3 3 3 3 12
občianska náuka - 1 1 1 3
dejepis 2 - - - 2
etická výchova/náboženská výchova 1 1 - - 2
základy ekológie 1 - - - 1
matematika 2 2 2 2 8
chémia 2 - - - 2
informatika 1 1 - - 2
telesná výchova 2 2 2 2 8
Odborné predmety 13 21 22 15 71
ekonomika 1 2 2 2 7
účtovníctvo - - 2 2 4
sociálna komunikácia 1 - - - 1
administratíva a korešpondencia 1 1 - - 2
potraviny a výživa 1 2 1 1 5
technológia - 1 1 1 3
technika obsluhy 3 3 2 2 10
odborný výcvik 6 12 14 7 39
Voliteľné predmety  
odpadové hospodárstvo         1
ekonomické cvičenia v cvičnej firme         1
konverzácia v cudzom jazyku         2
cvičenia z techniky obsluhy         1
právna náuka         1
aplikovaná chémia         1
etika podnikania         1
výchova k podnikaniu         2
regionálna gastronómia         1
úvod do sveta práce         1
cestovný ruch         1
Rozširujúce hodiny 4 1 2 9 16
Spolu 33 34 34 34 135
Nepovinné predmety  
športové hry          
konverzácia v cudzom jazyku          
cvičenia z matematiky          
manažment osobných financií          

Organizácia odborného výcviku:

     Odborný výcvik je organizovaný od 1. ročníka priamo na špecializovaných pracoviskách prevádzkových jednotiek (kuchýň, reštaurácií, hotelov) popradského regiónu.

Uplatnenie po ukončení štúdia:

     Absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v obchodnoprevádzkových a technicko-hospodárskych funkciách prevádzkového charakteru, ako čašníci, pracovníci v recepcii, v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach, v organizáciach spoločného stravovania. Môžu sa uplatniť ako súkromní podnikatelia. Absolventi majú možnosť pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

ciara.gif (611 bytes)